banneri
banneri
 
Etusivu
Kyläesittely
Ajankohtaista
Kyläpalvelut
Harrastukset
Muuta maalle
Ota yhteyttä!
logo
Nostalgiailtamat
Vesi-info
Muuta maalle!

Median uutisoimaa - arkisto 


Yleisöosastokirjoitus (Esko Pulliainen) – PL 2.3.05, SS, WL, LS

Eipäs hätäillä Peiposjärven kouluasiassa

Oppilasmäärät näyttävät olevan vakiintumassa sille tasolle, että koulun jatko on turvattu. Nyt tullaankin näkemään, miten päätöksiä tässä kunnassa oikein tehdään. Löytyykö valtuutetuilta kanttia olla itsenäisiä?

Kun vielä ottaa huomioon, että Pieksämäelle on nyt tulossa 80-100 uutta naistyöpaikkaa ja Varkaudessa puolestaan riittää miehille töitä, Pieksänmaan itäosa on näille perheille hyvä vaihtoehto asuinpaikaksi. Tähän mahdollisuuteen Pieksänmaan päättäjien pitää nyt tarttua ja turvata koulu- ja muut lapsiperheiden peruspalvelut täällä Siikamäki-Peiposjärvi-kylällä.


Savon Sanomat 8.3.05

Koulukiistaan aikalisä

Peiposjärven koulukiistassa otettaneen aikalisä. Pieksänmaan valtapuolueen keskustan kunnallisjärjestön johtokunta ja valtuustoryhmä evästävät luottamushenkilöitään, että Peiposjärven koulun lakkauttamisprosessi keskeytetään kunnanhallituksessa.

Kouluverkostoa aiotaan seuraavan kerran tarkastella huhtikuussa kunnanhallituksen, valtuuston ja koulutuslautakunnan seminaarissa. Sen jälkeen lähivuosia koskevat kouluratkaisut tehdään kunnanhallituksessa ja valtuustossa.


Savon Sanomat 9.3.05

Koulusta ylimääräinen valtuusto

Kouluverkon selvittäminen ja sen osana Peiposjärven koulun mahdollinen lakkauttaminen poikivat Pieksänmaalla ylimääräisen kunnanvaltuuston kokoontumisen. Valtuusto kokoontuu asiaa käsittelemään 26.4.05.


Yleisöosastokirjoitus (Marja Ylönen, Mervi Jouha, Virpi Nieminen) – PL 21.3.05

Kyläkoulujen puolesta

Vanhemmat, puolustakaa toimivia ja kunnossa olevia kyläkouluja, perusteettomat koulujen lakkauttamiset eivät puolla lasten oikeuksia turvalliseen kasvuympäristöön.

Yleisöosastokirjoitus (Tuula Eloranta, Susanna Tourunen, Riikka Kinnunen) – SS, PL, LS, WL

Siikamäki lähikylineen kehittymässä Pieksänmaan uudeksi itäkeskukseksi

  • Päivähoidolla tehdään myös elinkeinopolitiikkaa
  • Kantatie 23:n varrella runsaasti lapsia
Luovia pitkäjänteisiä ratkaisuja tarvitaan


Yleisöosastokirjoitus (Maavesi-Siikamäki -kylätoimikunta) – PL 21.3.05

Kehitetään, ei lakkauteta

Päättäjät olette tekemässä päätöksiä, joilla on kauaskantoiset seuraukset niin lastemme tulevaisuuteen kuin kuntamme kehittymiseen. Vain kehittämällä kunnan talouteen voidaan vaikuttaa positiivisesti – ei lakkauttamalla ja lopettamalla. Nyt on näytön paikka.

Savon Sanomat 31.3.05

Pieksänmaan ensimmäinen talousvuosi jäi heikoksi

Liittymisavustuksesta huolimatta Pieksänmaan ensimmäinen vuosi jäi lähes 350 000 euroa alijäämäiseksi. Ongelmana ei ollut kulukehitys, vaan odotettua pienemmät tulot.

Pieksänmaata odottavat tänä vuonna rajut säästöt. Palveluja karsitaan puolen miljoonan euron edestä. Suunniteltuihin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa Peiposjärven koulun lakkauttaminen, kiinteistöjen myynti, tilitoimistoon siirtyminen, avustusten leikkaus sekä mahdollisuus ottaa lomarahat vapaana.


Pieksämäen lehti 1.4.05

Pieksänmaan tilinpäätös 344 000 euroa alijäämäinen

Pieksänmaan kunnan viime vuoden tilinpäätös oli 344 400 euroa alijäämäinen huolimatta 1,9 miljoonan euron yhdistymisavustuksesta. Kunnanjohtaja Juha Nousiainen toteaa, että tuloksesta huolimatta itsenäisten kuntien tilinpäätökset olisivat olleet "karmeat".

Pieksänmaan kunnalla on kattamatonta alijäämää 550 000 euroa, joka on katettava vuoteen 2007 mennessä. Säästöjä haetaan muun muassa lomarahojen pitämisellä vapaana, kiinteistöjen myynnillä ja avustusten leikkaamisella. Myös Peiposjärven koulun lakkauttamisella lasketaan tulevan säästöjä.

Yleisöosastokirjoitus (Teija Savenius, pj, Maavesi-Siikamäki -kylätmk), Pieksämäen lehti 8.4.05

Peiposjärven koulun lakkautuksesta

Pieksänmaan kokoomuksen kunnallisjärjestön kannanotossa väitettiin, että kyläkoululla ei mukamas ole tasokasta opetusta. Kokoomuslaiset ovat todella väärässä. Pieniryhmäinen koululuokka on parempi lasten oppimisen kannalta kuin 25-30 oppilaan luokka. Opettajien ja oppilaiden vanhempien yhteistyö sujuu jopa paremmin kuin kaupungin kouluissa. 

Otetaan asioista selvää ennen kuin ruvetaan arvostelemaan opettajien ammattitaitoa tai koulun opetustasoa.


Yleisöosastokirjoitus (nimim. Pelinappuloiden vanhemmat), Pieksämäen lehti 8.4.05

Kokoomuksella puurot ja vellit sekaisin kouluverkkoasiassa

Viittaan Pieksämäen lehdessä 6.4. olleeseen kirjoitukseen. Peiposjärven koulun oppilaiden vanhemmat eivät ole lähteneet puolustamaan kouluansa tunnesyistä vaan nimenomaan lastensa parasta ajatellen. Vaihtoehdot Jäppilän koulu ja Maaselän koulu, joita kuntamme tarjoaa eivät todellakaan ole lastemme etujen mukaista. 

Opetuksen tavoitteet ovat koko kunnassa samat, usein myös oppikirjat ja materiaalit, joihin tavoitteisiin pyritään. Siksi onkin arveluttavaa väittää opetuksen laadun olevan heikompaa yhdysluokissa / kyläkouluissa. Kyläkouluissa on yhtä pätevät opettajat kuin muissakin kouluissa.

Peiposjärven koulu on ollut yksi kunnan edullisimmin ylläpidetty koulu. Koulun tiloissa aloitti helmikuussa 2005 ryhmäperhepäivähoito, joka pienentää entisestään kiinteistön ylläpitokuluja. 

Kokoomuksen päätös ihmetyttää etenkin, kun kokoomuksella on kolme valtuutettua, joista kaksi tuntee henkilökohtaisesti sekä Peiposjärven että Siikamäen kylien alueet ja kolmaskin asuu kuntamme syrjäkylällä. Onko heiltäkin unohtunut inhimillisyys?

 

Pieksämäen lehti 8.4.05

Vasemmistoliiton Pieksänmaan osasto otti kantaa koulujen lakkauttamisesitykseen

Vasemmistoliiton Pieksänmaan osasto ry otti kantaa vuosikokouksessaan koulujen lakkauttamisesitykseen. Vasemmistoliiton mielestä koulu olisi säästösyistä järkevää lakkauttaa, mikäli oppilasmäärä laskee alle kahdenkymmenen. 

Vasemmistoliiton mukaan Pieksänmaan olisi ruvettava tekemään koulukysymyksissä seutuyhteistyötä muiden lähikuntien kanssa.

Yleisöosastokirjoitus (nimim.Luottamusta vai pulaa) – PL 11.4.05

Pieksänmaan kunnanpäättäjät, tänään on se päivä

Kokoonnutte tänään kunnan johtavien viranhaltijoiden kanssa linjaamaan lastemme ja tulevien sukupolvien tulevaisuutta suljettujen ovien taakse.

Äänemme olette jo saaneet. Huomenaamun uutisista sen tiedämme: kannattiko Teihin luottaa.

Pieksämäen lehti 11.4.05

Keskusta pitäytyy entiseen kouluverkkokantaansa

Keskustan kunnallisjärjestö keskusteli vuosikokouksessaan viime tiistaina muun muassa kunnan kouluverkkosuunnitelmasta. Keskustelussa todettiin, että kunnallisjärjestö on jo aikaisemmin ottanut kantaa kouluverkkoasiaan, joten ei ole tarpeen toistaa itseään. Aiemmin otetun kannan mukaan Pieksänmaalla ei tänä  vuonna lopeteta yhtään kyläkoulua, vaan kouluverkkoasiaa mietitään kaikessa rauhassa. 

Kokouksen mielestä kunnan on otettava entistä aktiivisempi ote elinkeinoasioiden hoitoon ja sen on panostettava elinkeinopolitiikkaan aikaisempaa enemmän työpaikkojen ja asutuksen säilyttämiseksi koko kunnan alueella. Keski-Savon yhteistyössä kumppaneina voivat olla Varkaus ja Suonenjoki.

 


Radio Keski-Savo 12.4.05

Pieksänmaan Itäkeskuksen kehittämisstartti Peiposjärvellä

Siikamäki – Peiposjärvi –alueen kehittämiselle annetaan tänään illalla uutta vauhtia. Kyläläiset ja kunnan ylin johto kunnanjohtaja Juha Nousiaisen johdolla kokoontuu Pieksänmaan Itäkeskuksen kehittämisstarttiin Peiposjärven koululle klo 18 alkaen. Illan aikana ideoidaan uuden tuulet puhaltamaan kantatie 23:n läheisyydessä. Teemana on mm. tonttimarkkinointi, kyläpalvelut ja yrittäjyys sekä kunnan ja kylän yhteistyön linjaaminen.


Savon Sanomat 13.4.05

Tonteilla asukkaita, laajakaistalla yrityksiä

Pieksänmaan itäkeskus pursuu ideoita aktiivisempaan elämään. Itä-Pieksänmaalla vaikuttava Maavesi-Siikamäki-kylätoimikunta haluaa tehdä kolmivuotisen toimintasuunnitelman Pieksänmaan itäkeskuksen kehittämiseksi. Olennaista on saada uusia asukkaita tontteja kauppaamalla ja asuntoja välittämällä. Päivähoito- ja muita palveluja pitäisi vahvistaa ja yrittäjyyttä lisätä. Kylällä ollaan sitä mieltä, että kahden opettajan koululla on täydet edellytykset olla kolmeopettajainen vuoden päästä. Itä-Pieksänmaa haluaa äänensä kuuluviin myös muissa ajankohtaisissa aiheissa. Niitä ovat muun muassa vesihanke ja laajakaista.

Maavesi-Siikamäki-kyläyhdistys ja Pieksänmaan kunta hakivat yhteistä säveltä itäkeskuksen kehittämiseen tiistai-iltana järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Peiposjärven koululla.

Savon Sanomat 13.4.05

”Kyläläisten aktiivisuus on tärkeintä”

Kunta ei voi asettaa alueita eriarvoiseen asemaan, linjaa kunnanjohtaja Juha Nousiainen. Pieksänmaa ei voi lähteä yksittäisten kylien kehittymisen veturiksi. Kunnanjohtaja Juha Nousiaisen mielestä asukkaat ovat kullakin alueella keskeisessä roolissa oman kylän kehittäjinä. Nousiainen kuuli tiistaina Maavesi-Siikamäki-kyläyhdistyksen ajatuksia Pieksänmaan itäkeskuksen kehittämisestä. 
- Keskusteluja käytiin rakentavassa hengessä. Uskoisin, että meille syntyi hyvä yhteishenki asiaan, Nousiainen sanoo. 

Kunta edistää mielellään tonttien markkinointia. Myös laajakaistan osalta näyttää hyvältä. Liikkeelle lähdetään sieltä, missä innokkuus on suurinta.
- Varmasti tämä on niitä innokkaimpia kyliä, uskoo Nousiainen. 

Nousiainen ei tyrmää myöskään siikamäkeläisten ajatusta omasta päivähoitopaikasta.
- Jos vain työntekijä eli perhepäivähoitaja löytyy, niin eihän siinä mitään.
Lähivuosina toteutuu  todennäköisesti myös Maavesi-Siikamäki-alueen vesihanke. 

Pieksänmaalla on pieni rahamäärä varattuna kylien myynti- ja markkinointitempauksia varten. Isompien ideoiden toteuttamiseen Nousiainen kannustaa käyttämään rahoitushankkeita, kuten Leader ja Pomo+

Savon Sanomat 15.4.05

Peiposjärven koulu saamassa lisäaikaa

Peiposjärven koulu on saamassa vuoden lisäaikaa. Apulaiskunnanjohtaja Ulla Nykänen esittää kunnanhallitukselle, että Peiposjärven koulu lakkautetaan vuoden 2006 elokuussa, mikäli oppilasmäärä jää alle tarvittavan. Esityksessä riittävä määrä on 20 oppilasta, jos koululla ei järjestetä esiopetusta ja 25 oppilasta, kun esioppilaat lasketaan mukaan. Jos määrä jää seitsemän vuoden aikana  pysyvästi tämän alle, koulu lakkautetaan.

Esitys antaisi koululautakunnalle tehtäväksi selvittää mahdollisuudet siirtyä kokonaan kolmeopettajaisten koulujen järjestelmään, joissa kouluilla on oltava vähintään 30 oppilasta. Samassa yhteydessä selvitetään myös raja-alueiden koulujen tulevaisuus yhdessä naapurikuntien kanssa.

Kunnanhallitus pohtii kouluverkkoa maanantaina 18.4.

 


Yleisöosastokirjoitus (Maavesi – Siikamäki –kylätoimikunta) Pieksämäen lehti 15.4.05

Tyrmistyttävä linjaus kouluverkostosta

Tiesittekö arvoisat Pieksänmaan kyläläiset, miten tämän valtuustokauden kouluverkkoratkaisuja aiotaan linjata? Äskettäisen kunnanpäättäjien seminaarin perusteella 18.4.05 pidettävään kunnanhallitukseen on tulossa karu päätösesitys. Sen mukaan kyläkoulujen lakkautusvalmistelut käynnistetään, mikäli varsinaisia oppilaita on pysyvästi 20:ntä vähemmän seuraavan seitsemän vuoden aikana. Esiopetusta antavissa kouluissa raja kiristyy 25:een. Oppilasennusteet tarkistetaan kunkin vuoden tammikuun väestörekisteritiedon mukaan. Peiposjärven koulua esitetään lakkautettavaksi 1.8.2006, mikä käytännössä merkitsee riittämätöntä, vain reilun puolen vuoden aikaa, jotta kylän kehittämistoimet uusien asukkaiden hankkimiseksi ehtisivät tehota. 

Esityksen mukaan Toikkalassa ja Niskamäessä aloitettaisiin lakkautusselvittelyt välittömästi. Koulutuslautakunta pistettäisiin selvittämään mahdollisuuksia siirtyä vähintään kolmeopettajaisiin kouluihin sekä kunnan raja-alueiden koulujen tulevaisuuden näkymiä. 

Kylä uskoo olevansa vielä arvokas Pieksänmaalle. Se jatkaa alkuperäisten suunnitelmin mukaisesti toimia uusien asukkaiden ja yritysten (siis veronmaksajien) saamiseksi kunnan itäosiin. Kylä toivottaa menestystä muille kylille kehitystyössään. Päättäjille toivotaan viisautta ja kaukokatseisuutta tulevissa hallituksen ja valtuuston kokouksissa.

 

 
Pieksämäen lehti 15.4.05
Pieksänmaan kylillä hurja kehittämisinto

Pieksänmaan Maaveden ja Siikamäen kylät ovat ottaneet käyttöön Pieksänmaan Itäkeskus –nimityksen. Se tarkoittaa laajasti ottaen Pieksänmaan itäistä osaa. Jos jäppiläläiset kylät niin haluavat, kuuluvat itäkeskukseen myös Syvänsin ja Rummukan kylät. Itäkeskuksen kehittämisestä on tehty suunnitelma ja samassa yhteydessä on määritelty tämän vuoden kehittämistehtävät.

Kunta on tyytyväinen aktiiviseen otteeseen. Kunnanjohtaja Juha Nousiainen onnitteli kyliä aktiivisuudesta ja totesi, että kylät itse tietävät, minkälaista kehittämistä ne tarvitsevat. Nimenomaan kylien oma aktiivinen ote on se työkalu, joka pitää maaseudun elävänä.

Tämän vuoden toimia ovat tonttimarkkinoinnin ja etenkin yksityisten tonttien tehomarkkinointi, joka alkaa viikonlopulla Savon solmu-messuilla. Lasten päivähoito Peiposjärvellä on nyt kunnossa, Siikamäkeen halutaan oma perhepäivähoitaja syksyksi. Laajakaistan haluaa noin 50 taloutta Siikamäen – Maaveden alueella. Kylien tavoitteena on saada laajakaista ensimmäisten joukossa Etelä-Savossa loppukesästä. Kylien vesihuoltohanke etenee omalla painollaan. Tämän vuoden toimiin kuuluu valtatie 23:n varteen ajatellun rivitalon suunnittelu. Taloon voisi tulla asuntojen lisäksi tilaa yrityksille ja päivähoidolle. Kylät haluavat vaalia hyvinvointia ja elämäniloa erilaisin tapahtumin ja ihmisten keskinäisen kanssakäymisen kautta. Alulle on pantu myös hanke työllistää oman alueen nuoria sekä myös kesäasukkaina olevia nuoria maaseudun töihin.

Warkauden lehti 16.4.05

Kyläkouluille esitetään jatkoaikaa 

Koulutuslautakunta hakee helpotusta lakkautusuhan alla olevien kyläkoulujen ahdinkoon Pieksänmaalla. Liipaisimella olevat koulut saavat jatkoaikaa, jos koulutuslautakunna esitys lakkautuksen kynnyksenä olevista oppilasmääristä hyväksytään. 

Lautakunta esittää kunnanhallitukselle, että koulun lakkautusrajaksi määrättäisiin esioppilaat mukaan lukien kaksikymmentä oppilasta. Nykyisin raja on sama, mutta siihen ei lasketa esioppilaita mukaan. Lautakunta otti oppilasrajan käsittelyyn ylimääräisenä asiana, ja esitys on yksimielinen. 

Lakkautus uhkaa Peiposjärven, Niskamäen ja Toikkalan kouluja, joille oppilasrajan höllentäminen toisi lisää elinaikaa ainakin vuoteen 2010. 

Kiista kyläkouluista on keskittynyt Peiposjärven ympärille. Asukkaat ovat vastustaneet voimakkaasti hanketta ja se on sekoittanut välillä pasmat koulutuslautakunnassakin. Lautakunta esitti helmikuussa tiukan äänestyksen jälkeen (6-5) Peiposjärven koulun lakkauttamista ensi syksynä. Vähäisen oppilasmäärän vuoksi koulu oli tarkoitus lopettaa ilman 20 oppilaan rajaa.

 


Etelä-Savon radio, Yle, 16.4.05

Suora haastattelu Savon Solmu –messuilta

Etelä-Savon radio haastatteli kylätoimikuntamme jäsentä Hannu Taavitsaista messuosastollamme Savon Solmu – messuilla. Aiheina mm. äskettäin myyntiin tulleet tontit ja kylämme tapahtumat.


Warkauden lehti 17.4.05

Valtatien varsi etsii asukkaita

Pieksänmaan puolella Peiposjärvellä on innostuttu etsimään uusia asukkaita valtatie 23:n varrelle. Kylä on laajentanut ajatusmaailmaansa koulun ympäriltä muuhunkin toimintaan.

Edellinen yhteistyön yritys kaatui byrokratiaan

Valtatien varren kyliltä löytyy yhteistä

Peiposjärven ja Siikamäen kylän ideoita esiteltiin kunnan virkamiehille. Molemmille kylille tuntuu olevan tulijoita, sillä kaikki myyntiin tarjottavat talot häviävät käsistä ennen kuin ne ehtivät julkisille markkinoille.

Kyläläisten kanssa keskusteltaessa mahdottomana ei pidetty sitäkään, että ainakin uuden kunnan lähikyliä, Rummukkaa ja Syvänsiä voisi kysyä kimppaan mukaan, ja jo aikaisemmin on tarjottu yhteistyötä myös rajan yli Joroisten Maaveden puolelle.

Puolenkymmentä vuotta sitten yhteistä kehitysprojektia, jossa Joroisten puolelta olivat mukana Maavesi ja Kiekka, Pieksämäen maalaiskunnasta Peiposjärvi ja Siikamäki ja Jäppilästä Syvänsi. Kaikilta kyliltä oltiin aktiivisesti mukana, esiselvitys näytti lupaavalta. Homma kaatui byrokratian rattaisiin, rahoituskuvioissa rajat tulivat vastaan.

Yhteistyön rahoitus on monimutkaista

Miten eri toimintaryhmien alueella olevat kylät voivat hakea rahoitusta yhteishankkeisiin? Maaseudun kehittämisyhdistys Mansikan toiminnanjohtaja Pertti Iivanaisen mukaan tällaisia hankkeita voi olla, mutta jokaisen on haettava rahoitusta omaltaan. Hän opastaa, että yhteistyön hallinnoijana kannattaisi olla joku, jonka hommaksi hakemusten tekeminen jätetään.


Etelä-Savon radio 19.4.05 klo 11.26

Pieksänmaan kunnanhallitus äänesti Peiposjärven koulusta

Pieksänmaan kunnanhallitus joutui äänestämään Peiposjärven koulun lakkauttamisesta. Äänet menivät tasan, joten puheenjohtajan ääni ratkaisi sen, että kunnanhallitus esittää koulua lakkautettavaksi ensi vuoden elokuussa. Puolet hallituksen jäsenistä olisi lakkauttanut koulun vasta vuonna 2008. Koulun kohtalosta päättää ensi viikolla kokoontuva kunnanvaltuusto.


Pieksämäen lehti 25.2.05

Peiposjärven koululle uusi ryhmis

Peiposjärven koululle avataan 7.3. uusiryhmäperhepäiväkoti. Avausvaiheessa ryhmikseen tulee kahdeksan lasta ja heille kaksi hoitajaa. Tilat ryhmikselle järjestyvät koulun entisestä opettajan asunnosta, joka on viimeksi ollut opetuskäytössä.


Pieksämäen lehti 25.2.05

Koulutuslautakunta lakkauttaisi Peiposjärven koulun elokuussa

Lakkautusperusteiden pyörittelylle lautakunnassa ei löydy kylältä ymmärrystä

Äänin 6-5 päätettiin, että esioppilaat lasketaan mukaan koulun oppilasennusteeseen. Esioppilaisen ottamista mukaan esitti Niina Tarkiainen (vihr.) ja esitystä kannatti myös esittelijä eli koulutusjohtaja Tero Varis.

Periaatteessa muutos olisi vaikuttanut Peiposjärven koulun kohdallakin, mutta koulutusjohtaja muutti hiukan lakkautusesityksensä perustelua. Sen mukaan Peiposjärvi lakkautetaan vähäisen oppilasmäärän perusteella ilman lukumäärärajoja.


Warkauden lehti 25.2.05

Lautakunta lakkauttaisi Peiposjärven koulun

Koulutuslautakunta esittää äänestyksen jälkeen Peiposjärven koulun lakkauttamista ensi syksynä. Päätös syntyi äänin 6-5. Koulutoimenjohtaja Tero Varis joutui muuttamaan alkuperäistä esitystään Peiposjärven lakkauttamisesta. Lautakunta nimittäin päätti äänestyksen jälkeen niin ikään äänin 6-5, että esioppilaat lasketaan mukaan koulujen oppilasennusteisiin. Koulun lakkautusta ryhdytän valmistelemaan, kun oppilasennuste putoaa pysyvästi alle 20 oppilaan.

Koska Peiposjärvellä oppilaita näyttäisi olevan yli 20 vielä useamman vuoden ajan, Varis muutti esitystään niin, että oppilasraja ei koske Peiposjärven koulua. Koulu lopetetaan vähäisen oppilasmäärän vuoksi ilman, että 20 oppilaan rajaa mainitaan.


Savon Sanomat 23.2.05

Peiposjärven koulu ei saa armonaikaa

Pieksänmaan koulutuslautakunta esittää edelleen Peiposjärven koulun lakkauttamista 1.8.2005- Oppilaiden lähikouluksi merkitään Jäppilän koulu. Koulutuslautakunta äänesti esityksestä
luvuin 6-5.

Lautakunta äänesti kouluverkon periaatteista toisessakin kohdin. Ääni 6-5 päätettiin, että esioppilaat lasketaankin mukaan koulun oppilasennusteiseen. Lakkauttamisvalmiselut aloitetaan oppilasennusteen painuessa pysyvästi alle 20:n.

Pykälän muutos olisi periaatteessa vaikuttanut Peiposjärven tapauksessa, mutta koulutusjohtaja Tero Varsi muutti hiukan lakkautusesityksensä perustelua. Peiposjärvi lopetetaan vähäisen oppilasmäärän perusteella ilman lukumäärärajaa.


Pieksämäen lehti 21.2.2005

Kyläläiset kirjelmöivät koulutoimelle Peiposjärven koulun puolesta

Pieksänmaalainen Maavesi-Siikamäki-kylätoimikunta jätti kyläläisten huomautuksen koulutoimistoon perjantaina. Kirjelmässä toivotaan, että Peiposjärven koulun lakkauttamisprosessi lopetetaan. Sen sijaan kyläläiset toivovat, että kunta kehittäisi koulun toimintaa niin, että se voisi aloittaa syyslukukaudella kolmiopettajaisena.

Vastikään järjestetyssä kuulemistilaisuudessa kouluun ilmoitettiin kolme uutta oppilasta. Heidät mukaan laskien oppilaita olisi syksyllä 20.

Kylätoimikunta on huolissaan siitä, että jos koululaiset sijoitetaan esimerkiksi Joroisten Maaveden kouluun, he tulevat aikanaan jatkamaan lukiossa naapurikunnan puolella. He vievät mennessään valtion maksamat eurot naapurikuntaan. Tämä vaikuttaa Siilin koulun tulevaisuuteen.


Etelä-Savon uutiset, Etelä-Savon radio, Yle 18.2.05

Taistelu Peiposjärven koulusta jatkuu

Kyläläiset vastustavat pontevasti Pieksänmaan Peiposjärven koulun lakkauttamista. Kyläläiset jättävät iltapäivällä koulutuslautakunnalle kirjallisen huomautuksen kunnan päätöksestä. Huomautuksessa esitetään Peiposjärven koulun muuttamista kolmiopettajaiseksi ensi vuonna.

Kyläläisten mielestä Pieksänmaan kunnalla ei ole perusteita koulun lakkauttamiselle eikä koulutoimi ollut esittänyt kaikkien vaihtoaehtojen kustannuslaskelmia taannoiseen kuulemistilaisuuteen mennessä.


Pieksämäen lehti 11.2.2005

Peiposjärvellä edelleen kiista koulun oppilaiden määrästä

Koulutoimi laskee vain viralliset ilmoittautumiset

Pieksänmaan kunta on selvittämässä Peiposjärven koulun mahdollista lakkauttamista. Koulu lakkautetaan, jos oppilaitten määrä on pysyvästi alle 20. Koulu toimi perustaa laskelmansa väestörekisteritietoihin, mutta vanhempien mielestä kouluun on tulossa riittävästi. Kuulemistilaisuudessa koulutusjohtajalle luovutettiin lista, jossa oli kolmen ensi syksynä kouluun tulevan oppilaan nimet.

Myös lasten päivähoito halutaan omalle kylälle.

- Meille annettiin noin kolme vuotta sitten tehtäväksi tehdä jotakin, että koulu säilyisi. Olemme nyt     tehneetkin ja siitä osoituksena kylässä on uusia pienokaisia ja lisääkin on tulossa.


Warkauden lehti 10.2.05

Peiposjärveläisiä kuultiin vielä kerran

Peiposjärven koululla pidettiin tiistaina virallinen kuulemistilaisuus koulun lakkautusesityksen vuoksi. Tilaisuudessa selvitettiin kunnan taloustilannetta ja koulun lakkautuksessa koituvia säästöjä sekä mihin kouluihin lapset sijoitetaan, jos koulu lakkautetaan.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Arvo Levänen totesi, että päätökset tehdään vanhemmille suunnatun kyselystä selviävän tilanteen perusteella. Levänen totesi päivähoitotilanteesta, että kun kylällä on näin paljon päivähoitoa kaipaavia lapsia, niin myös päivähoitopaikka täytyy lapsille järjestyä.


Pieksämäen Lehti 9.2.05

Kouluasiat puntariin Pieksänmaalla

Peiposjärven koulutilanne tutkitaan

Pieksänmaan kunnanhallitus keskusteli maanantaina vilkkaasti Maavesi-Siikamäen kylätoimikunnan sille tekemästä ehdotuksesta, jonka mukaan Peiposjärven koulun lakkauttamisprosessi keskeytettäisiin. Lisäksi kylätoimikunta vaati lasten päivähoidon järjestämistä kylillä.

Kunnanhallitus päätti, että vuonna 2002 tehtyä kouluverkkoselvitystä päivitetään ja koulutusjohtaja saa tehtäväkseen tarkistaa asioiden nykytilanteen.


Warkauden lehti 9.2.05

Pieksänmaa jatkaa kyläkoulun selvityksiä

Kunnanhallitus päätti, että kunnassa jatketaan Peiposjärven koulun lakkauttamista koskevaa selvitystyötä. Koulun toimintaedellytysten tutkimista jatketaan. Ei panna päätä pensaaseen, vaan katsotaan, josko sieltä löytyisi virallisten tilastojen lisäksi oppilaita ensi syksyksi, sanoo apulaiskunnanjohtaja Ulla Nykänen.


Savon Sanomat 9.2.05

Koulun lakkauttamisselvitystä ei keskeytetä

Pieksänmaan kunta jatkaa Peiposjärven koulun lakkauttamisen selvittämistä, vaikka Maavesi-Siikamäen kylätoimikunta on esittänyt koulun lakkautusvalmistelujen keskeyttämistä. Kunnanhallitus keskusteli asiasta vilkkaasti, mutta oli päätöksessään yksimielinen. Apulaiskunnanjohtaja Ulla Nykänen toteaa, ettei kunnanhallituksen päätös ole esitys koulun lakkauttamiseksi. Tarkoitus on myös selvittää löytyykö perusteita toiminnan jatkamiselle.

Kunnanhallitus pyytää sosiaalitoimelta selvitystä päivähoidon järjestelyistä Maaveden ja Siikamäen alueella sekä nykytilanteessa että ensi syksynä. Tekniseltä virastolta pyydetään selvitystä kunnan omistaman Villelän talon soveltuvuudesta päivähoitotilaksi.


Savon Sanomat 9.2.05

Peiposjärven koulukeskustelu jatkuu

Maavesi-Siikamäki-kyläyhdistys vetosi koulutuslautakuntaan ja Pieksänmaan päättäjiin Peiposjärven koulun lakkauttamisprosessiin kuuluvassa kuulemistilaisuudessa tiistaina. Alueen asukkaat esittivät lakkauttamisprosessin keskeyttämistä. Esitystä perusteltiin sillä, että lakkauttamispäätöksen taustalla oleva vuoden 2002 kouluverkkoselvitys on vanha, eikä tunne kuntaliitoksen jälkeistä tilannetta.


Warkauden lehti 5.2.05
Koulustaan taistelevat peiposjärveläiset saivat vastakaikua valtuutetuilta
Lakkautus luvattiin jäädyttää

Kyläläisten tekemät laskelmat koulun tulevista oppilasmääristä ja kylän vahva usko tulevaisuuteen tekivät vaikutuksen. Takapulpeteissa pidetty kunnanhallituksen epävirallinen useamman puolueen ryhmäkokous antoi jo valoa kyläläisten tunnelin päähän.


Warkauden lehti 5.2.05
Oikeat oppilasennusteet päätöksenteon pohjaksi

Peiposjärvellä oiottiin koulutuslautakunnan listalle päätyneitä vääriä oppilasennusteita. Kyläläiset toivovat, että päätökset tehdään oikeilla ennusteilla ja suosittelivat muidenkin kylien asukkaita laskemaan oppilasennusteet itse ja toimittamaan ne päättäjille.


Etelä-Savon uutiset 4.2.05 (Etelä-Savon radio)
Peiposjärven koulusta eri näkemyksiä

Kyläläisillä ja Pieksänmaan kunnalla on eri näkemys Peiposjärven koulun tulevasta oppilasmäärästä. Kunta on lakkauttamassa koulua tänä vuonna, koska sen oppilasmäärä näyttää jäävän pysyvästi alle kahdenkymmenen oppilaan ala-rajan. 

Asukkaiden mielestä kouluun tulee kuitenkin uusien lapsien ansiosta kaksikymmentä oppilasta. Kyläläiset ihmettelevätkin sitä, että uudet oppilaat eivät näy kunnan laskelmissa, vaikka lapset on ilmoitettu.   


Pieksämäen lehti, 4.2.05
Peiposjärven koulu on ison joukon intressissä
Toikkalan taistelijoilta terveisiä

Peiposjärven koululla oli torstai-iltana Maaveden ja Siikamäen kaksoiskylän järjestämä keskustelutilaisuus, johon oli kutsuttu kyläläisten lisäksi kunnanvaltuutettuja.


Savon Sanomat 4.2.05
Puhumalla haettiin lisäaikaa
Peiposjärven koulun lakkauttaminen mahdollisesti jäihin kunnanhallituksessa.


Länsi-Savo 2.2.05 (sähkeuutiset netissä)
Lautakunta jatkaa Peiposjärven koulun lakkautusselvitystä

   


Warkauden lehti, pääkirjoitus 29.1.05
Neuvottelupöytään

”Kun Peiposjärvi-Siikamäki –alueella nyt on vauvabuumi ja Maavesikin on elinvoimainen kylä, voisi kai ajatella, että Joroinen ja Pieksänmaa jakavat alueen palveluiden järjestämisvastuun”

 
Länsi Savo 26.1.05
Siikamäen pienokaisilta puuttuu palveluita
Peiposjärven koulun lakkautusaikeita ei sulateta

Myös päivähoitoon kaivataan parannusta vauvabuumin vuoksi


Savon Sanomat 26.1.05
Loppu lasten hajasijoittelulle
Kärrykerho penää päättäjiltä elämisen edellytyksiä


Varkauden Lehti 26.1.05
Pieksänmaan palvelut lapsiperheille kuntoon
Siikamäessä taistelleen koulun ja päivähoidon puolesta

Lapsiperheiden palvelut halutaan omalle kylälle


25.1.05 Etelä-Savon radio ja radio Keski-Savo uutisoivat koulu ja päivähoito asioista.

Paluu edelliselle sivulle
Lisätietoja kylästä info@siikamaki.net